Räkna med bockbråk i älgskogen
Revirbocken gick fram till "sin" get. Då rusade inkräktaren fram till den andra geten och...... Ja, Vad hände sen?

Bockjakten stod snart för dörren och den sista putsen på jaktmarken i nordskåne hade samlat en del av jaktlaget. Jag och Sven-Olof skulle övernatta och fixa det sista nästa dag. Det blev kvällspass med kikare för att titta på rådjur. Hagelbössan var med för kaniner eller räv lockade också. Sven-Olof,s initialer är SOL, så han gick till soltornet, inte uppkallat efter honom, utan för att tornet även har en solveranda(!). Kvällens skörd var 45 minuter med en betande 4 taggare. Sven-Olof är ny i jaktmarkerna och var jättenöjd.

Själv gick jag till tornet Höjden. En spännande och unik upplevelse startade. Ur skogen kommer en get ut på gärdet c:a 100 meter från mig. "Det kommer säkert en bock också", tänkte jag och mycket riktigt, en 6 taggare, revirbocken, kom ut på gärdet. Ytterligare en get kom ut skogen c:a 75 meter från mig. Revirbocken fick ett ärende in i skogen igen. Minuten efter stod en bock 50 meter från mig. "Jaså du kom ut här", tänkte jag, men blev ändå fundersam, visserligen var det en 6 taggare, men det stämde inte riktigt.. Svaret kom 100 meter bort, när revirbocken kom ut på gärdet igen.

Två 6 taggare på samma gärde på 100 meters avstånd, det blir spännande. Dom tittade misstänksamt på varandra, men inget mer hände.

Nu började revirbockens "egna" get undra var uppvaktningen tagit vägen och "Här står jag och är lite pilsk, var tusan blir du av?" ropade hon. "Jag kommer" sade (nog) revirbocken och gled snabbt över ett dike för att uppvakta sin dam. Inkräktaren följde honom med blicken och sänkt huvud, väntade ett kort ögonblick och gjorde sedan en snabb rush fram till den andra, ensamma geten. En kort uppvaktning, lite sniff i baken och parningen var i full gång. Om hakan kan ramla ner på ett rådjur var det precis vad som hände med revirbocken. Till synes helt förbluffad stirrade han på denna fräckhet. "Vad i hela friden håller han på med"? Det är ju jag som skall para mig med mina getter. Full fart över diket, mot inkräktaren och den otrogna geten. Inkräktaren jobbade energiskt för att hinna bli färdig, innan han riskerade att få hornen i sidan. I sista sekunden hoppande han av geten och jagades upp i skogen. Han försvann, med ett belåtet flin på läpparna, kan man tänka. Geten vände ut på gärdet igen.

Efter en stund kom revirbocken tillbaka och rakt mot den otrogna geten för att para sig med henne, men hon gled elegant åt sidan. Tillsynes nöjd med sin förra uppvaktning. Revirbocken egna get var nu ganska irriterad på sin uppvaktning och lät höra ett brunstrop som ingen lockpipa klarat. Förmodligen hade inte orden gått att trycka heller. Revirbocken pallrade sig snabbt över diket och kunde para sig utan att störas. För säkerhetsskull parade han sig med samma get efter c:a en timmer igen, 3 gånger med mindre än 30 sekunders mellanrum.

En fridfull stämning spred sig över gärdet, solen sjönk ner bakom trädtopparna och rådjuren löstes upp i det tillagande mörkret. Jag gick hem småskrattande över den fräcke kärlekstjuven. Det är tur att man inte har ett harem att bevaka.

Tillbaka till länkade sidan.