Tala med hästar

Kan man det??? Så heter i alla fall en bok av Henry Blake. Hästbiten engelsman och författare. Som nybliven villrådig ryttare framstod han som ett svar på många av de frågor som jag hade. Det finns en uppsjö av böcker om galoppfattning, ryggning och smältbart protein, Men.

Där stod jag och glodde fånigt på hästen och hästen glodde lika fånigt tillbaka. "Hej" sade jag och vinkade käckt. Ena hästörat ströks bakåt. "Fint väder i dag" prövade jag och det andra örat följde efter. Så mycket hade jag lärt mig att när hästen fällt öronen då var det kris på gång och jag som bara hade tänkt vara hygglig och bjuda på äpple.

började jag läsa Henry Blakes böcker. Dom heter "Tala med hästar", "Hur tänker hästar" och "Hur kloka är hästar". Här finns inget om galoppfattning, ryggning eller smältbart protein , utan varför hästen fällde öronen bakåt när jag kom med äpplet.

Så småningom blev jag hästägare och åren har runnit undan, Jag har ridit i 18 år och haft egen häst i 13 år. Den bästa kamraten under alla dessa år har varit Henry och i hans anda har min häst Espadrillo fostrats, Som titlarna på böckerna antyder så handlar dom om hästpsykologi, på ett jordnära och handgripligt sätt. Och teorierna funkar i praktiken.

Det där med äpplet och öronen har hänt otaliga gånger med Espadrillo, som ju är positivt inställd till mig. Vad menar hästkraken då? Svaret hjälpte Henry mig med. Det budskap som Espadrillo förmedlar är: "Alla hästar inom fem meters avstånd håller sig undan, annars dödar jag Er, för nu kommer min husse med äpple till mig", han räckt säker ut tungan också.

Det är just sådana här insikter som Henry Blake;s böcker handlar om. När Du står där med skallrande knä framför den illasinnata hästen, och ett gäng lika illasinnata stallflickor fnissar runt stallknuten. Då stirrar du rakt in i vitögat på hästen och ryter "Jag har min själ läst Henry Blake;s böcker, så passa dig" och blåser hästen lite lätt i ena näsborren. För det är ju så stoet gör för att lugna ner sitt oroliga föl, för det är ju klart att hästen blir nervös när du kommer i svart hjälm, skär halsduk, grön jacka, stövlar, sporrar och en batong i näven.

Så här säger Henry i kapitlet "Vårt hästlexikon" om hälsningen mellan två hästar: "Vem är du? Används av två främmande hästar när de träffas. Det är en utvidgning av "välkommen" - frasen och sägs genom att hästarna nosar på varandra eller vanligen blåser mot varandra. De båda hästarna s inställning till varandra framgår av hur hård eller mild blåsningen är och hur huvud och svans hålls. Därpå följer de underordnade fraserna (1) Jag är en vän, som sägs som en fortsättning av den milda blåsningen och de vänliga rörelser eller (2) Dra åt helvete! ett nafsande eller ett nyp från från en av hästarna , en stampning i marken med ena framhoven , ett hot att sparkas eller ett skrik." Och du har lärt dig att hälsa som två hästar gör.

Mitt enkla trick att befästa min ställning som flockledare inför Espadrillo är att han aldrig får gå före mig. Var händer i en flock hästar om en uppnosig häst försöker gå förbi ledarstoet? Hon vänder sig om och hugger i luften efter syndaren som suckar och rättar in sig i ledet igen. Så när Espadrillo försöker med mig vänder jag mig om och hugger, gärna med armen som förstärkning. Vad har jag för glädje av det? Jo två saker :

1. Espadrillo känner sig trygg för han vet sin plats i flocken och det är mycket viktigt för att så utpräglat flockdjur som hästen .

2. Jag kan lugnt, med hästen efter mig, gå igenom en grind till en hage med väntande kompisar eller in i stallet till den havrefyllda krubban, utan att riskera att bli nertrampad av 400 kg ouppfostrad häst.

Leta du också efter Henry på biblioteket eller i boklådan. Luta Dig tillbaka i favoritstolen och njut. Hästarna kommer att behandla Dig som en jämlike(?) nej som en ledare och dom illasinnade stallflickorna behandlar dig som en hjälte. (Fast dom är rätt söta?? stallflickorna alltså)

Bjärred 1996.

Tillbaka till länkade sidan.

Lars Malm