Utsikt från en brandpost

 

Plötsligt började det att tjuta i en högtalare och alla sprang. "Hoppa in i den bilen" sa Mickael "det är STORLARM". Vi var snabbast ut, på med blåljus och sirener. Full speead mot Triangeln så att höns och kärringar flög omkring. Ja så började mitt jourdygn på Malmö Brandkår tillsammans med 1:e Branding. Mickael Svensson. OM det brann i Triangeln? Nej det var bara bagaren som bränt sina bullar. Det var det första av flera falsklarm.

Vad händer på brandstationen när det inte brinner? Spelar grabbarna kort eller polerar dom mässing på brandbilen? Så här blev mitt dygn. Efter den halsbrytande inledningen följde uppställning med fördelning av bilar och arbetsuppgifter samt presentationen av vem jag var, varför jag var där och att jag bjöd på tårta till kaffet. Det senare uppskattades så "högt" att dom lyfte upp mig 30 meter i en stege.

Natten innan hade det brunnit på taket på B&W, så efter materialvård åkte vi ut till B&W för studiebesök på brandplatsen. Därefter var det orientering i Studieteaterns nya teatersalong på Bulltofta. Sedan var det dags för utryckning och falsklarm på Bladins Skola. Eftermiddagen ägnades åt rundvandring bland brandbilarna och besök på SOS alarmeringscentral. Jo ett falsklarm på Östercenter hann vi också med, innan daggrabbarna byttes mot nattgrabbarna. Ny uppställning och nytt tårtjubel.

"STORLARM, källarbrand på Rosengård", 1 min efter larm skall alla vara ute från stationen, oavsett vad man gör. Nu hade jag fått upp tekniken att kuta ner i vagnhallen, ur skor, i stövlar, på med overallen, sist hjälmen och jag var redo för hjälte-insatser. Jag gjorde en otrolig insats i släckarbetet från grunden, madrassglöd släcktes med vänsterfoten. Brandman Malm var redo för de stora insatserna.

"STORLARM, källarbrand på Rosengård", som omväxling brann det i soprummet. Hela trapphuset var rökfyllt, jag hjälpte till att vädra ut trapphuset och blev anropad av oroliga hyresgäster. Nu var jag så att säga, varm i kläderna, och talade lugnande till folket. "Läget är under kontroll". Hem till stationen, av med skyddskläder. Att vara hjälte hade gjort mig hungrig, men är man i elden, får man inte ens madaro (skall detta vara en SKÅNSK brandkår?).

"STORLARM brand på Lindängen", det brann på en byggarbetsplats, tyvärr hann grabbarna från Jägersro Brandstation fram före oss, så min heroiska släckinsats slocknade innan jag kom fram.

Facit av de tre bränderna var skrämmande, de var anlagda. Någon "roar" sig med människoliv och materiella skador som insats. Skäms Ni skyldiga, visst var det spännande för mig, men trots allt hade jag hellre legat i sängen på stationen och läst min bok "Ensam är stark".

Vi hann även med att vara parkeringsvakter vid Studieteatern och se till att minst 50 bilar flyttades innan det blev någon föreställning. Så stor makt har brandingenjören. Å andra sidan, hade inte vi kommit fram med någon brandbil om det hänt något. Så nu kan jag skryta med att ha stått på en teaterscen inför fullsatt salong. Några större ovationer fick kanske inte vårt framförande, vi blev inte heller inropade igen, trots att vi engagerade publiken mer än föreställningen.

Nu vet jag mer om hur brandkåren fungerar och hur vi skall hjälpa brandmännen, så att de snabbt och effektivt kan hjälpa oss, om det blir allvar. Tack Malmö Brandkår och Mickael för att jag fick vara med.

Tillbaka till länkade sidan.